
Màrqueting Digital per a Pimes
Algú no s’ha adonat de la crisi que estem passant?
Avui dia, una professió com la meva (Digital Màrqueting Consultant), que el seu “Core Business” és aconseguir que els seus clients guanyin diners, presència, imatge, seguidors, vots o un conjunt de totes elles a través del correcte ús de les noves tecnologies, hauria d’estar passant per un moment dolç.
La realitat, és que només les empreses grans, amb grans pressupostos són les que, encara que menys que abans, continuen mantenint l’inversió per obrir mercats tant als nous canals com als tradicionals.
Molts amics i coneguts creuen que la meva professió es redueix a la creació de pàgines Web, la qual cosa és el mateix que creure que a casa només cal tirar les escombraries diàriament per realitzar totes les tasques de la llar.
Ser consultor de Màrqueting Digital, principalment requereix de 3 importants pilars; primer Coneixement, segon, Temps i tercer Pro-activitat.
Qualsevol que disposi d’aquestes 3 característiques pot generar interessants campanyes de màrqueting a Internet a un cost realment reduït o totalment nul.
Com no puc disposar del vostre temps, i la pro-activitat ja se suposa de qualsevol que es molesti a dedicar el seu temps a llegir aquest article, anem a intentar compartir amb vosaltres part del nostre coneixement, de manera que qualsevol de les Pimes que seguiu els nostres articles, i disposeu de temps, pugueu donar a conèixer els vostres negocis a Internet sense necessitat de grans pressupostos ni haver de dependre de ningú per a això.
L’única cosa que aneu a necessitar és posar-li, molta obstinació, paciència i sobretot, sentiment.
La pregunta que moltes pimes es fan és:
Què podem fer en internet sense gastar molts diners?
1- ESTRATÈGIA: Per començar, el primer és tenir les coses clares, abans de començar a disparar, mira qui és el teu enemic, en què entorn estàs lluitant i després apunta a l’objectiu adequat, és primordial tenir clara l’estratègia de màrqueting Digital, per molt petita que sigui la teva empresa, no comencis a disparar sense saber a qui ni on estàs disparant.
Comença preguntant-te Que vol aconseguir la teva empresa en Internet? i Que esperen de la teva empresa els teus clients? És molt important que aquesta segona pregunta no es confongui amb “Que crec jo que esperen els meus clients de la meva empresa?, la resposta de la qual, normalment, és totalment diferent a la pregunta anterior.
2- XARXES SOCIALS: Una vegada tens clara la teva estratègia, comencem a pensar en les diferents tàctiques que estan al nostre abast, una de les quals podem fer ús i és parcialment gratuïta són les xarxes socials, però A Quines? això dependrà del teu negoci, el teu sector, el teu temps, els teus coneixements i de moltes altres coses. Si tens dubtes en aquest punt o els teus coneixements de les xarxes socials són escassos, pots acudir a un Consultor de màrqueting o de Social Media, per la rendible resposta del qual, professional i sincera, mereixi la pena pagar.
3- RECURSOS: Si vas a estar en Xarxes Socials, has de dedicar-li recursos, tingues això molt clar, un perfil d’empresa en qualsevol de les xarxes socials, no és el mateix que un perfil personal. De que et servirà tenir una pàgina de Facebook, si no la nodreixes de contingut d’interès i no respons mai als teus seguidors inicials?.
4- ESCOLTAR: Escolta abans de parlar. Escolta als teus clients, ells són el veritable sentit de tota empresa.
Poques empreses es paren a escoltar que diuen els seus clients sobre els seus serveis o productes, sobre la seva marca o sobre el que esperen d’elles, no tinguis por a realitzar enquestes de tot tipus i sobretot no tinguis por a les respostes que puguis rebre. Una crítica és una oportunitat de millorar i per tant d’aconseguir *fidelizar a un client o aconseguir un de nou.
5- CONSEQÜENT I COHERENT: No prometis res que no puguis complir. Internet no oblida i tot queda gravat. Si una acció o una campanya no ha obtingut el resultat que esperaves, i havies promès un reconeixement o un premi, no incompleixis la teva promesa. Avui dia, un client que se sent estafat pot fer a través de les seves opinions en fòrums, xats i xarxes socials un dany irreparable a la imatge i prestigi de la teva empresa.
Parla només de temes que dominis. No vulguis tenir sempre una tornada directa cap a la teva empresa per la teva valuosa opinió. Busca fòrums, grups en Facebook o en Linkedin que estiguin relacionats amb els temes que coneixes. Si fas publicitat del teu negoci cada vegada que opinis, ningú tindrà en consideració les teves opinions i seràs considerat un Spammer. En els fòrums o en els grups, normalment es permet que tinguis una signatura o un perfil on podràs posar la teva adreça web, si la teva opinió o aportació és rellevant, els teus contertulis virtuals et veuran com un valor a tenir en compte quan necessitin dels teus serveis.
6- GOOGLE PLACES: Si el que tens és un negoci local, és imprescindible que et donis d’alta en Google Places. És una eina que et farà estar posicionat en el teu municipi per les recerques que realitzin dels serveis que ofereixes i pel teu nom comercial de manera gratuïta i sense necessitat de tenir pàgina Web. Per donar-te d’alta, fes clic AQUÍ.
7- RELACIONS PÚBLIQUES: Utilitza les RRPP digitals. A totes les xarxes socials existeix una necessitat per part de tots els integrants de ser escoltats o llegits, a canvi de dipositar la teva confiança a seguir a qualsevol persona o empresa, un alt nombre de perfils retornen la cortesia seguint-te també a tu, fins i tot molts tenen automatitzada la resposta d’agraïment i la corresponent devolució del seguiment. Cerca persones o empreses relacionades amb el teu sector i que puguin aportar valor al teu perfil i segueix a totes les que puguis, veuràs com moltes et retornen el seguiment. Aquesta és una estratègia molt útil al principi per guanyar seguidors fàcilment, però hauràs de tornar-te més exigent amb el filtre de persones o empreses a seguir a mesura que vagis guanyant adeptes o correràs el risc de tenir una massa de seguidors que no els importa el teu negoci ni el teu sector.
8- BLOG: Genera continguts d’interès, però interès per als teus clients o seguidors, no interès per a tu. No es tracta de comunicar promocions, si no d’explicar situacions o solucions a problemes quotidians, si per arribar a aquesta solució, durant el procés, es necessita utilitzar el teu producte o servei, ho has d’incloure, però com si fos una part més de l’explicació, no “el motiu” de l’escrit. El motiu de l’escrit és oferir un relat interessant o solucionar el problema detectat. Per a això és molt útil tenir un Blog on publicar tot el contingut. Aquest blog podrà ser corporatiu o personal, depenent del teu negoci o sector. Els continguts que publiquis els hauràs de replicar a les teves xarxes socials i en els perfils de les teves RRPP per aconseguir arribar al major nombre de lectors objectiu possibles. Els principals gestors de Blogs gratuïts són Blogger de Google o WordPress.
9- MÀRQUETING D’ATRACCIÓ: Una manera útil de generar negoci sense fer grans campanyes de màrqueting és utilitzar el Màrqueting d’Atracció, aquesta estratègia s’ha d’utilitzar en fòrums, grups i xats i es basa a parlar de forma sincera de les virtuts del teu producte, del teu sector, fins i tot de la teva competència, SENSE VENDRE RES. Has de donar a entendre que el teu producte o servei és tan bó que és igual a qui ho comprin, si a tu o a la competència, l’important és que sàpiguen els beneficis que tindrà l’ús d’aquest producte o servei i el que milloraran les seves vides gràcies a ell. Si ho fas correctament, les teves paraules guanyaran credibilitat i abans de consumir-ho en un altre lloc, preferiran comprar-ho a qui els va aconsellar tan desinteressadament.
10- EMAIL MÀRQUETING: Crea la teva pròpia BBDD i comunica a través d’email Màrqueting. De tota persona que consideris potencial client has d’intentar aconseguir el seu correu electrònic, i dels teus clients has de tenir una fitxa on figurin entre altres dades, el correu electrònic i el telèfon. A tots ells has de sol·licitar-li prèviament el seu consentiment a enviar-los contingut d’interès o promocions publicitàries per complir amb la LOPD. Aquesta part s’aconsegueix incorporant un text legal en els formularis de sol·licitud d’informació o d’ingrés en sorteigs o concursos. Si aconsegueixes una BBDD de clients o potencials, Existeixen eines molt útils d’enviament per SMS que pots provar gratuïtament o per mail que per a enviaments petits (1.000 o 2.000 enviaments mensuals) són totalment gratuïtes. Podeu provar amb ESENDEX per a enviaments de SMS o amb MAILCHIMP per a enviaments per mail.
Espero que aquestes 10 accions us serveixin a tots/es per aconseguir donar a conèixer els vostres negocis reduint considerablement els costos.
Aquesta almenys és la cadena d’accions estratègiques que utilitzo jo, i el meu pressupost en publicitat digital és ZERO.
Els resultats d’aquestes accions 6 mesos després sense gastar ni un cèntim són els següents:
FACEBOOK: 137 “M’agrada” – 900 visites mensuals al perfil de facebook.
TWITTER: 877 Seguidors amb 75 Twits.
BLOG: 450 Visites mensuals.
WEB: 889 Visites mensuals, 1.547 Pàgines Vistes al mes.
LINKEDIN: 84 Visites mensuals al perfil professional.
GOOGLE: 2.110 pàgines de JAESTIC indexades en els seus resultats. Entre els 3 primers resultats buscant serveis oferts per JAESTIC en tots els municipis d’influència (exemples: Seo a Tarragona, Disseny Web a Vilafranca, Màrqueting digital a Sitges, etc…)
Menys d’un 20% d’usuaris repetits en els diferents mitjans utilitzats.
Aquests resultats no són espectaculars si els comparem amb pàgines de consum o tendes virtuals amb pressupostos destinats a Publicitat i RRPP, però tenint en compte que el pressupost és ZERO i que l’única cosa que ofereixo a la meva pàgina és informació dels meus serveis i articles d’opinió o notícies del sector, en comparar-los amb resultats de pàgines similars, el resultat és veritablement òptim.
Espero que aquest article us serveixi per entendre que a Internet, l’èxit no ho tenen només els que tenen diners, si no també els que són pro-actius, creatius i li dediquen temps, però sobretot, l’èxit arriba als quals creuen en el que fan i saben transmetre-ho amb la mateixa passió amb que ho senten.
Una salutació a tots i totes.