
Que és el neuromàrqueting?
El neuromàrqueting és una disciplina que combina les diverses tècniques de la neurociència amb les habilitats del màrqueting.
La neurociència per una banda, estudia el sistema nerviós, el comportament i les decisions de l’ésser humà.
I el màrqueting busca la satisfacció dels consumidors a través de la recerca de les seves necessitats.
El conjunt d’aquestes dues branques fa que podem descriure, el neuromàrqueting com una disciplina moderna on estudia el funcionament del cervell per conèixer el comportament del consumidor en les decisions de compra amb l’objectiu d’entendre i analitzar les necessitats i preferències dels seus clients.
Segons Néstor Braidot, investigador , escriptor i acadèmic. Considerat un dels principals experts en l’aplicació de les neurociències, argumenta que el neuromàrqueting respon a una diversitat de preguntes:
– Què estímuls ha de contenir un anunci per aconseguir un major grau d’impacte.
– Quin ha de ser el nivell de repetició en cada mitjà perquè una campanya sigui efectiva.
– Quins són els estímuls sensorials que ha de contenir un producte per aconseguir la satisfacció de client.
– Quina és la millor estratègia pel que fa al preu
– Com es pot seduir els clients perquè es quedin més temps en un punt de venda, augmentin el seu volum de compres i tornin.
– Quin tipus d’entrenament ha de tenir una força de vendes perquè sigui competitiva.
Antigament es pensava que la decisió de compra era racional, però a través de les neurociències s’ha demostrat que les persones actuem a través de les emocions però necessitem justificar-ho racionalment.
La nostra ment està dotada de dos atributs:
Per una banda la ment conscient, també anomenada racional, la que pensa i escull.
I per l’altra part, la subconscient, que és la ment irracional, dotada principalment de les emocions on es troben els sentiments, creativitat i la intuïció.
Per aquesta qüestió, Jürgen Klaric, docent, escriptor i investigador en neuro-innovació i neuromàrqueting assegura que «el 85% de la decisió de tot el que compres a la teva vida és inconscient o subconscient i només el 15% restant és conscient »
Per tant, el neuromàrqueting a través de les seves tècniques i tecnologies pot ajudar a les empreses a analitzar les percepcions i les emocions del consumidor per desenvolupar estratègies més efectives.
Algunes de les tècniques més utilitzades son:
Ressonància magnètica funcional (FMRI)
És una tècnica que permet obtenir imatges de l’activitat del cervell mentre realitza una tasca.
La seva tecnologia utilitza un imant per mesurar els diferents canvis de la sang oxigenada en el moment i després de la tasca .
El individu és col·loca dins d’un aparell de ressonància on s’exposa a diferents estímuls, com poden ser imatges de diverses marques i s’explora com i quina zona s’activa.
Segons les zones cerebrals que s’activin poden inferir en el grau de raó i emoció segons com afecta o influeix en les decisions de consum, com els atributs que generen acceptació o rebuig en un producte o servei .
Eye tracking (ET)
Mesura el moviment ocular a través de raig infrarojos quan els usuaris estan exposats davant un estímul per avaluar quin és el punt d’interès del individu.
A través dels canvis produïts en la dilatació de la pupil.la es poden veure els punts més destacats, que observa primer i quin és el seu recorregut.
Resposta galvànica de la pell
És una tècnica que tal i com indica el nom, estudia la resposta de la pell, consisteix en col·locar uns elèctrodes ja sigui a la mà o al peu. Tant una com l’altre tenen més glàndules sudorípares que la resta del cos.
Ens indica els canvis generats als nervis a través de la suor de la pell amb la petita carga elèctrica dels elèctrodes.
Electroencefalograma (EEG)
Mesura els canvis en l’activitat elèctrica del cervell a través de petits discos, anomenats elèctrodes col·locats al cuir cabellut que registren les alteracions de les ondes cerebrals quan l’individu està exposat davant d’un estímul per veure quines zones del cervell s’activen.
Magneto encefalografia (MEG)
Agrupa els camps magnètics que s’originen en el cervell en temps real.
Es col·loca el pacient sota una capsula on transmet una onda exterior en el cap on llegeix els camps d’activitat neuronal que indica quan processa el cervell emissions de camps d’energia.
Mediacions del ritme cardíac (RC)
Mesura les variacions que és produeixen en els batecs cor quan el subjecte veu un estímul publicitari.
Per exemple, en el cas de que una imatge provoqués entusiasme, la freqüència cardiàcia augmentaria.
Mediacions del ritme respiratori (RR)
És el mateix procediment que el ritme cardíac, però mesurant les variacions que és produeixen en la respiració.
Per obtenir un impacte més concís, la clau és unir i compaginar les diverses tècniques del cervell amb altres que tenen menys exactitud.
Alguns exemples del neuromàrqueting aplicat als anuncis i als punts de venta: