
Cloud computing
Ha arribat l’estiu, època de l’any en la qual passem més temps fora de casa o de l’oficina.
En els temps que corren, cada vegada són més les empreses i els autònoms que necessiten estar connectats al núvol per accedir als seus arxius des de qualsevol lloc i a qualsevol hora del dia.
Dropbox, webmail, megacloud etc. són tan sol alguns exemples de les nombroses plataformes on-line que ens permeten emmagatzemar els nostres arxius en el núvol.
Si anem a accedir als nostres arxius emmagatzemats en el núvol mitjançant ordinadors o wi-fis públiques, és recomanable configurar totes les opcions de seguretat per garantir que els nostres arxius no siguin robats ni siguin objecte de modificacions no desitjades.
Per a això, el Ministeri d’Indústria ha engegat una nova web (Oficina de Seguretat de l’Internauta (*OSI) on se’ns ofereixen una sèrie de consells i de recomanacions per garantir la privadesa dels nostres arxius.
Fent un breu resum del que se’ns aconsella en la Web, primer de tot hem de diferenciar entre si la connexió a Internet es realitza amb el nostre ordinador o amb un ordinador públic.
Si accedim als nostres arxius mitjançant el nostre ordinador, el primer que hem de tenir en compte és que l’antivirus aquest actualitzat i comprovar que disposem un tallafocs.
Una vegada comprovat, és recomanable:
1- No accedir als nostres comptes bancaris, tret que tinguem la total seguretat que la connexió és 100% fiable.
2- Buscar extensions en el navegador que ho obliguin a utilitzar el xifrat de dades (com https)
En utilitzar el protocol https, s’utilitza un sistema de xifrat encriptat basat en el SSL, creant un mitjà xifrat per enviar i rebre informació que es considera important com a diners, claus i seqüències de targetes.
3- Utilitzar contrasenyes temporals o d’un sol ús, per evitar que les nostres contrasenyes habituals quedin exposades a possibles atacs d’hackers.
4- Realitzar còpies de seguretat dels nostres arxius en discos durs o memòries *portables. D’aquesta manera davant una possible pèrdua de la informació, tenim la certesa que tots els nostres arxius estan emmagatzemats físicament.
Si per contra, accedim als nostres arxius en el núvol mitjançant un ordinador públic, és recomanable:
1- Una vegada acabades les gestions, tancar sempre les sessions de correu, de xarxes socials, bancàries etc.
2- Netejar l’historial de navegació, així com la memòria *cache del navegador. D’aquesta manera no deixarem rastre i no podran saber que pàgines hem visitat ni les contrasenyes que hem utilitzat.
En conclusió, l’utilitzar el sistema d’emmagatzematge on-line és molt beneficiós ja que ens permet accedir als nostres arxius d’una manera ràpida i amb la comoditat de poder consultar-los i editar-los des de qualsevol lloc i a qualsevol hora.
No obstant això, cal tenir en compte que existeix un risc potencial a perdre els nostres arxius o que aquests siguin objecte de robatori i per això és recomanable ser previngut i prendre una sèrie de mesures per garantir la seguretat de la nostra informació.